9 Ocak 2012 Pazartesi

İYİMSER MİSİN? KÖTÜMSER MİSİN?


Hayata nasıl bakıyorsunuz? İyimser misiniz yoksa kötümser mi? Genelde olayları düşünürken sonuç senaryosu iyi mi biter kötü mü?

2012 yılına girerken hepinizi geriye (2011) ve ileriye (2012) “İYİMSER” gözlerle bakmaya teşvik ediyorum.

Kilisede hizmet ettiğim yıllar içinde birçok “teşvik kırıcılık armağanı” olan insanla tanıştım. Ve armağanlarını nasıl kullandıklarını iyi gördüm. Kötümser olmak için bir çok sebep bulmak kolaydır.   

Sizleri pesimist/kötümser olmamanız için teşvik etmek istiyorum. Sizi optimist/iyimser olmaya davet ediyorum. İlerleyen satırlarda Polyannacılık oyunu oynamayacağız ama hapishanede olan bir kişinin yazdıkları ile cesaret bulacağız.

Pavlus aşağıdaki mektubu Roma’da tutukluyken yazmıştır.

Filipililer 1:2-14
Sizi hatırladıkça Tanrım'a şükrediyorum.
4-5 İlk günden şimdiye dek Müjde'nin yayılmasındaki işbirliğinizden dolayı her duamda hepiniz için her zaman sevinçle dilekte bulunuyorum.
6 Sizde iyi bir işe başlamış olan Tanrı'nın bunu Mesih İsa'nın gününe dek bitireceğine güvenim var.
7 Hepiniz için böyle düşünmekte haklıyım. Her an yüreğimdesiniz. İster zincire vurulmuş, ister Müjde'yi savunup doğrulamakta olayım, hepiniz benimle birlikte Tanrı'nın lütfuna ortaksınız.
8 Hepinizi Mesih İsa'nın sevgisiyle nasıl özlediğime Tanrı tanıktır.
9 Duam şu ki, sevginiz, bilgi ve her tür sezgiyle durmadan artsın.
10-11 Öyle ki, üstün değerleri ayırt edebilesiniz ve böylece Tanrı'nın yüceltilip övülmesi için İsa Mesih aracılığıyla gelen doğruluk meyvesiyle dolarak Mesih'in gününde saf ve kusursuz olasınız.
12 Kardeşler, şunu bilmenizi isterim: Başıma gelenler daha çok Müjde'nin yayılmasına yaramıştır.
13 Sonuç olarak bütün saray muhafızları dahil, herkes Mesih uğruna zincire vurulduğumu öğrendi.
14 Kardeşlerin çoğu da zincire vuruluşumdan ötürü Rab'be güvenerek Tanrı'nın sözünü korkusuzca söylemekte daha da cesur davranıyorlar.


Acaba negatif düşüncelerimiz nereden geliyor? İmanımızdan dolayı karşılaştığımız sıkıntılardan mı,  günahlarımız yüzünden mi ya da yaşadığımız ortamlardan mı sıkıntılı ve karamsarız?  

Mesih ile gelen zaferi her zaman hissedemiyoruz….NEDEN?

Açıkçası insansal günahlar ve sıkıntılar yüzünden ben de biraz karamsarım, ancak kilise ve kilisenin geleceği konusunda iyimserim. İnsani konularda, ülkemizin geleceği konusunda, ekonomik adaletsizlik işsizlik konularında belki karamsarlığım devam edecek ancak yine de ben iyimser olabilirim.

Çünkü 2000 yılı aşkın süredir kilise Şeytan’a ve tüm karşı duranlara rağmen varlığını devam ettirmiş ve devam da ettirecektir. İlk kilise dönemi İsa Mesih'e inananlar hapislere atılmış, aslanlara yem edilmiş, taşlanmış hatta öldürülmüşlerdi. “RAB topluluğumu kuracağım” dediyse kurar. Bu konuda karamsarlığı üzerimizden sıyırıp atmalıyız.

İnanç atalarımızdan Elçi Pavlus büyük bir imanla müjdeyi uluslara iletmeye kendini adadı. İnandı, adandı ve uyguladı. Hapishanedeyken bile şükranla dolu ve müjdenin yayılışı ile ilgili heyecanlıydı. Haleluya. Pavlus gibi iman adamlarına ihtiyacımız var.     

Filipililer 1:3-14 arasındaki bu teşvik edici sözler bugün bize de konuşmaktadır. RAB Tanrı 2012 yılında da sizi de kullanarak kilisesini güçlendirmeye, beslemeye, kurmaya devam edecektir.  SİZLERİ İYİMSER DÜŞÜNMEYE DAVET EDİYORUM. BÖYLECE İYİMSER DÜŞÜNEN BİR TOPLULUK OLABİLİRİZ.

İYİMSER BİR KİLİSENİN ÖZELLİKLERİ:
Ayet 3-11
1-Geçmişini unutmaz, anımsar ( Ayet 3-5)
Kutsal Kitap’ta eskiden olan iyi şeyleri anımsamanın önemli bir yer tuttuğunu görürüz. İsrail halkı Fısıh Bayramını kutlardı (Mısır'dan Çıkış 12: 1 -14). Tanrı’nın kendilerini Firavundan nasıl kurtardığını hatırlarlardı. Bizler de buna benzer bir uygulama yapıyoruz; RAB’bin sofrası. ANIMSAMA…

Mezmurlar HATIRLAMA ile ilgili birçok ayet içerir. Mesela
Mezmur 77:11
“11RAB’bin işlerini anacağım,
Evet, geçmişteki harikalarını anacağım.
12Yaptıkları üzerinde derin derin düşüneceğim,
Bütün işlerinin üzerinde dikkatle duracağım.”

Mezmur 106:7
“7Atalarımız Mısır’dayken
Yaptığın harikaları anlamadı,
Çok kez gösterdiğin sevgiyi anımsamadı,
Denizde, Kamış Denizi’nde başkaldırdılar. “  

Eminim Rab her birinizi geçmişte harika şekillerde bereketledi. Müjdeyi kendilerinden duyduğunuz kişiler bile bugün sizler için büyük bir sevinç ve övgü kaynağı olmalıdır. Sizleri imanda yetiştiren, besleyen, ağabeylik ablalık yapan iman kardeşlerini onurlandırmak iyidir.  Buradaki kardeşlik ve aile ortamı için her zaman çok şükrediyorum.

Pavlus geçmişte olanları hatırladı ve aynı zamanda gözünü geleceğe de çevirdi.

2-Geleceği İnşa Etmek ( Ayet 6) 
Altınca ayet Kutsal Kitap’taki harika ayetlerden birisidir. Tanrı harika işler yapıyor ve devam ettirip tamamlayacaktır da….

Hıristiyan yaşamı dinamik, canlı ve ileriye doğru hareket eden bir özelliğe sahiptir. Her nesil bir sonraki nesle değerleri aktarır, aktarmalıdır da. Sanki bir bayrak yarışı gibidir. Tanrı işini sadece benim ile bitirmez benimle geleceği inşa eder ve benden sonra gelenle de devam ettirir. Bugüne de işte böyle gelinmiştir.    

3-Yüce Lütuf (Ayet 7)
Pavlus Tanrı’nın Mesih aracılığı ile neler yaptığını vurgular. Bizim yapamayacağımızı İsa Mesih aracılığı ile yaptı. İsa Mesih bizimle yaşadı, günahlarımız için öldü ve tekrar dirildi. Ve her kim iman ederse sonsuz yaşam armağanını alır. Sizce bu durum iyimser olmak için yeterli bir sebep değimli?

Galatyalılar 2:21
Tanrı’nın lütfunu geçersiz saymış değilim. Çünkü aklanma Yasa aracılığıyla sağlanabilseydi, o zaman Mesih boş yere ölmüş olurdu.”




4-Sevgi ve bilginin artması (Ayet 8-9)
Sevgimiz ve bilgimiz arttıkça daha ileriye gidip iyimser bir kişi olacağız. Tanrı Sözü ile gelen bilgi ve bilgelik artık canımızı sıkan olaylara daha farklı bakmamızı sağlayacaktır. 2012 yılında bu perspektife sahip olmak için gayret edelim.

5-Gözü Sonsuzluğa Çevirmek (Ayet 10)
Tanrı bizim bir yolculukta olduğumuzun farkında olmamızı istiyor. Vaat edilen ülkeye gider gibi yoldayız. Bazılarımız Mesih gelmeden ölecekler, bazıları da Mesih’i karşılayacaklar. Ama bir gün hep beraber göksel evimizde buluşacağız. Birbirinizi bu sözlerle teselli edin, yüreklendirin. Ama size şunu söyleyeyim sonsuzluğu halen buradayken yaşamaya başlamalıyız.     

6-Övgüyü Pratiğe Dökmek
Pavlus hayatımızın övgüyle devam etmesini söyler. İyimser hayat Tanrı’ya hak ettiği övgüyü sunar. Şikâyet azalır, övgü her geçen gün artar. Cennete gitmeden önce bile göksel sevinçle dolu bir şekilde tapınılabilir.

8-Değişim (12)
İyimser davrandığımızda Tanrı’nın kötü durumları nasıl iyiye çevirdiğini de görmeye başlarız. Geçmişin acıları, sıkıntıları ve zulmü zafere dönüşebilir.  

9-Zafer (13-14)
Sonuçta Müjde duyurulmaya devam eder, kilise inşa edilir.

2012 yılında gözümüzü üstün değerlere çevirmeli ve Tanrı’sal gönenç ile dolmalıyız. Bunun için sürekli Tanrı’nın sağladıkları ile coşkun bir yaşam tarzını arzulamalıyız. Ayrıca sadece kendimiz değil çevremizdekilerin de bu umutla dolmaları ve perspektiflerini olumlu açıya çevirmelerine yardımcı olmalıyız.