18 Aralık 2011 Pazar

İSA’DAN ÖNCE İSA’DAN SONRA (İ.Ö-İ.S)


Bazı olaylar hayatımızı tümüyle değiştirir.
Başka bir ülkeye taşınmak, evlenmek, iş değiştirmek hayat değiştiren deneyimlerdir.
Yaklaşık 25 yıl önce İsa Mesih’i RAB ve kurtarıcı olarak kabul ettim ve hayatım değişti. 12 yıl önce evlendim yine hayatım çok değişti. 9 yıl önce oğlumuz doğdu hayatım biraz daha değişti. Çocuk doğunca uyku düzenimiz değişti. Bebek ağladığında uyandık, ağlamadığında yine uyandık niye sesi çıkmıyor diye kontrol ettik.  Market alışverişlerimiz değişti. Evimiz daha gürültülü oldu. Bebek ağladığında ne için ağladığını keşfetmeye çalışıyorduk. Öfkeden mi, açlıktan mı, altı mı ıslak? Yani bebek hayatımızı çok değiştirdi.

Öyle bir bebek doğdu ki hem kendi evini hem de tüm Dünya’yı değiştirdi. Gelin doğan bu bebek neleri değiştirmiş birlikte bakalım.    

Galatyalılar 4:4-7
“Ama zaman dolunca Tanrı, Yasa altında olanları özgürlüğe kavuşturmak için kadından doğan, Yasa altında doğan öz Oğlu'nu gönderdi. Öyle ki, bizler oğulluk hakkını alalım.
6 Oğullar olduğunuz için Tanrı öz Oğlu'nun "Abba! Baba!" diye seslenen Ruhu'nu yüreklerinize gönderdi.
7 Bu nedenle artık köle değil, oğullarsınız. Oğullar olduğunuz için de Tanrı sizi aynı zamanda mirasçı yaptı.
8 Ne var ki, eskiden Tanrı'yı tanımadığınız zamanlarda, gerçek olmayan tanrılara kölelik ettiniz.”

MESİH’İN DOĞUMU TARİHİ DEĞİŞTİRDİ.
Galatyalılar 4:4a- “Ama zaman dolunca…”
Yaşadığımız Dünya geçmişi ile şekillenmiştir. Türkiye’de yaşıyoruz, Türkçe konuşuyoruz. Çünkü 1071’de Malazgirt Savaşı ile Türkler Orta Asya’dan Anadolu’ya geldiler ve bu topraklara yerleştiler. Atalarımız bu ülkeyi korumak için birçok kişiyle savaşmışlar ve bağımsızlıklarını ellerinde tutmuşlar. Dünya geçmişte olan bir çok önemli olay ile şimdiki şeklini almıştır. Ama hiçbir olay Beytlehem’de doğan İsa Mesih’in etkilediği kadar etkilememiştir. Ne gibi etkileri olmuştur?

Hayatımızda tarihlerin önemi vardır. Sütün son kullanma tarihi, evrakların geçerlilik süresi, Cumhuriyetin İlanı… Bu tarihler nereden geliyor? İsa Mesih’in doğumundan geliyor. İsa’dan Önce ve İsa’dan sonra…
Aslında Mesih İsa birçok alanı etkiledi. Şöyle düşünün, eğer kütüphanelerde bulunan ve içinde Mesih İsa’nın adının geçtiği tüm edebi eserleri silsek, içinde Mesih’in resimleri bulunan resimleri yok etsek, heykelleri kırsak eminim geriye çok az bir bakiye kalırdı.
Özetle eğer İsa Mesih doğmamış olsaydı insanlık tarihi çok farklı olacaktı. AMA PAVLUS’UN DEDİĞİ GİBİ MESİH TAM ZAMANINDA DOĞDU! VE TARİHİ DEĞİTİRDİ. O daha da fazlasını yapmak istedi, bizim kişisel tarihimizi de değiştirmek istedi.

2.Korintliler 5:17
Bir kimse Mesih'teyse, yeni yaratıktır; eski şeyler geçmiş, her şey yeni olmuştur.

İsa Mesih Dünyaya girdiği andan itibaren Dünya tarihini değiştirdi. Aynı şekilde bir kişinin hayatına da girince o kişinin tarihini değiştirir. Neler değişir?

1-KİŞİNİN YAŞAM YÖNÜ DEĞİŞİR. Artık kişiyi günah değil, Mesih yönetir. Kişi Mesih’i ve hayatı için yapılmış planları takip eder. Arzular değişir. Artık Tanrı’yı hoşnut etmek arzusu olur. Elbette günahla mücadele devam eder ama nihai olarak Tanrı korkusu ve sevgisi egemendir. Kişi düşse bile Mesih tarafından bağışlanmayı, temizlenmeyi arzular.
2-MESİH HAYATIMIZA GİRİNCE GELECEĞİMİZ DEĞİŞİR. O asla geçmişimizi silmez. Ancak geçmişle nasıl bağlantı kuracağımıza, şimdiki anı nasıl yaşayacağımıza ve geleceğe yönelik umut ve arzularımızı değiştirir. Bu deneyimi yaşadınız mı? Bakın kişi çok çok iyi olabilir, hatta dindar bile olabilir ancak Mesih hayatına girmemişse bu olağan üstü deneyimi yaşayamaz.

MESİH HAYATIMIZA GİRİNCE TANRI İLE OLAN İLİŞKİMİZ DEĞİŞİR:
Galatyalılar 4: 4b-5
Tanrı ile ilişkinizi bir cümle ile tarif edin dersem ne söylerdiniz? Duralım ve birkaç saniye düşünelim. Düşününce belki bir Hıristiyan olarak Tanrı ile aramda her şey yolunda bir sorun yok diyebiliriz. Peki neden?
İsa Mesih konuşmaya başladığında hep TÖVBE edin derdi. Yani düşüncenizi, yaşamınızı değiştirin derdi.
Pavlus kefaretten bahseder. Kadından doğan bizi Yasa’dan kurtarmak için ve oğullar olalım diye doğdu.
Kefaret: Satın alma ve özgür kılma anmalarını taşır.

Yuhanna 8:34
İsa, "Size doğrusunu söyleyeyim, günah işleyen herkes günahın kölesidir" dedi.
Günah işleyen herkes köle olur.

Hezekiel 18:20
Ölecek olan günah işleyen kişidir. Oğul babasının suçundan sorumlu tutulamaz, baba da oğlunun suçundan sorumlu tutulamaz. Doğru kişi doğruluğunun, kötü kişi kötülüğünün karşılığını alacaktır.

Romalılar 6:23
Çünkü günahın ücreti ölüm, Tanrı'nın armağanı ise Rabbimiz Mesih İsa'da sonsuz yaşamdır.

Tanrı kutsal biz ise günahkârız. Kimse günahından kendi başına kurtulamaz. İnkar edebilirsiniz, yok sayabilirsiniz, kaçabilirsiniz ama kurtulamazsınız.

Yuhanna 8:36
Bunun için, Oğul sizi özgür kılarsa, gerçekten özgür olursunuz.
Tanrı sadece bizi kölelikten özgür kılmak istemedi, aynı zamanda oğulları yapmak da istedi. EVLAT edinildik.
MESİH’İN DOĞUMU TANRI İLE TECRÜBELERİNİZİ DEĞİŞTİRİR.
Galatyalılar 4:6-7
Tanrı’nın çocuğu olana Kutsal Ruh verilir. O yüreğimizde yaşar. O sizin Tanrı’nın çocuğu olduğunuza dair garanti veriri. Artık köle gibi yaşamak zorunda değiliz. Göksel Baba’nın çocuğu gibi yaşamalıyız. O’nun yüreğine ulaşmak için kendi yöntemlerimizi denemeye gerek yok. Gerçekten Tanrı bu şeyleri sağlar mı? Bunun cevabını bulmanın yolu İsa Mesih’e iman etmektir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder